Da li su cucle dobre za vašu bebu?

Da li ćete koristiti cucle ili ne, to zavisi isključivo od vas. Razmotrite prednosti i mane njihovog korišćenja, kao i kako da svojim mališanima pomognete da se od njih odviknu. Većina beba ima jak refleks sisanja. Neke od njih čak sisaju palčeve ili prste pre nego što se rode. Pored ishrane, sisanje ima i umirujuć efekat. Iz tog razloga mnogi roditelji smatraju da se bez cucle ne može, kao i bez vlažnih maramica za bebe. Međutim, da li su cucle zaista dobre za vaše mališane? Dobro proučite pogodnosti i rizike korišćenja cucli, važne bezbednosne savete, kao i korake ka odvikavanju vaše bebe od cucle. 

Prednosti

Za neke bebe cucle su ključne kako bi one bile zadovoljne u periodima između dva hranjenja. Evo glavnih prednosti:

  • Cucla će umiriti nervoznu bebu. Mnoge bebe su najsrećnije kada imaju nešto da sisaju.
  • Bebi će privremeno odvući pažnju. Dobro će vam doći posle vakcine, vađenja krvi i sličnih procedura.
  • Pomoći će vašoj bebi da zaspi. Ukoliko vaše dete ne može da se umiri, cucla će vam dosta pomoći. Međutim, ona ne utiče na to koliko će dugo beba spavati ili da li će se buditi tokom noći.
  • Umiriće je tokom letenja. Bebe ne mogu namerno da „otpuše“ svoje uši tako što će nešto progutati ili zevnuti kako bi se oslobodile bola u ušima koji prouzrokuju promene u vazdušnom pritisku. Međutim, ako imaju cuclu, biće im lakše.
  • Smanjiće rizik od sindroma iznenadne smrti deteta (SIDS). Sisanje cucle za vreme dremke i pre spavanja umanjuje rizik od pojave SIDS-a. Ukoliko dojite bebu, dajte joj cuclu tek kada napuni 3-4 nedelje i kada vam rutina dojenja postane stabilna.
  • Lako ih se možete otarasiti. Kada dođe vreme da prestanete da ih koristite, samo ih bacite. Ukoliko vaša beba baš voli da sisa svoje prste ili palčeve, biće vam malo teže da ih od toga odviknete.

Mane

Naravno, cucle imaju i svoje loše strane. Evo koje su mane ključne:

  • Rana upotreba cucle može loše uticati na dojenje. Sisanje dojke nije isto što i sisanje cucle ili flašice, i neke bebe su jako osetljive na tu razliku. Neka istraživanja pokazuju da upotreba cucle vodi do manje učestalog dojenja, ili čak do njegovog potpunog prestanka nakon samo nekoliko meseci. Međutim, koriščenje cucle kod zdravih beba koje su rođene na vreme ne mora nužno uticati na nastavak dojenja.
  • Vaša beba može postati zavisna. Ukoliko beba koristi cuclu da bi se uspavala, može se desiti da će usred noći početi iznenadno da plače ukoliko joj cucla ispadne iz usta.
  • Može povećati rizik od upale srednjeg uha. Međutim, stepen rizika od upale srednjeg uha najniži je od rođenja pa do šestog meseca, dok je u tom istom periodu rizik od sindroma iznenadne smrti deteta najviši, pa će bebi tada cucla biti najpotrebnija.
  • Predugo korišćenje cucle može dovesti do problema sa zubima. Normalna upotreba cucle tokom prvih nekoliko godina života ne izaziva dugoročne stomatološke probleme. Međutim, ukoliko produžite korišćenje cucle, može se desiti da zubi vašeg deteta ne budu pravilno poređani ili da ne niču kako treba.

Kako koristiti cuclu

Ukoliko se odlučite da svojoj bebi dajete cuclu, razmotrite ovih nekoliko saveta:
  • Sačekajte da dojenje postane redovno. Ukoliko dojite, preporučuje se da sačekate 3 do 4 nedelje i da tek tada bebi date cuclu.
  • Neka vam cucla ne bude uvek prva opcija. Nekad čak i promena položaja ili malo ljuljanja može umiriti bebu. Dajte joj cuclu samo posle ili između dva dojenja.
  • Koristite silikonske cucle koje su iz jednog dela i mogu se prati u mašini za pranje posuđa. Cucle koje su sastavljene iz dva dela mogu biti opasne ukoliko se polome jer se beba može lako zadaviti njima. Kada odaberete omiljenu cuclu, obavezno imajte pri ruci još nekoliko istih takvih komada.
  • Pustite bebu da određuje raspored. Ukoliko vaša beba ne želi cuclu, nemojte je primoravati. Ukoliko joj ispadne iz usta dok spava, nemojte pokušavati da je vratite.
  • Pobrinite se da uvek bude čista. Pre nego što bebi date cuclu, temeljno je očistite. Dok beba ne napuni 6 meseci i dok joj imuni sistem ne očvrsne, redovno perite cucle u ključaloj vodi ili ih stavljajte u mašinu za pranje posuđa. Kada napuni 6 meseci, samo ih perite sapunom i vodom. Ne podležite iskušenju da cuclu „isperete“ tako što ćete je staviti u svoja usta. Time ćete samo preneti još bakterija svojoj bebi.
  • Nemojte je zaslađivati. Na cuclu nikako ne stavljajte slatke supstance.
  • Vodite računa o bezbednosti. Često menjajte cucle i koristite veličinu koja je prikladna za bebin uzrast. Pazite na znake propadanja ili labavosti. Takođe budite oprezni kada koristite klipse. Klipsa nikada ne sme biti preduga kako beba ne bi uspela da je stavi sebi oko vrata.

Kada ih treba odvikavati

Što je beba starija, to je rizik korišćenja cucle veći nego korist. Iako mnoga deca sama prestaju da koriste cucle između druge i četvrte godine starosti, postoje i deca kojoj treba pomoć da se od njih odviknu. Ukoliko dete odluči da ne uzme cuclu, pohvalite ga. Međutim, ako odbija da prestane sa korišćenjem cucle, potražite pomoć kod pedijatra ili stomatologa.

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja